Sider


mandag 25. oktober 2010

Intervaller

I musikkteori bruker vi begrepet intervaller om avstanden mellom to toner, enten tonene opptrer sammen eller etter hverandre. Alle de forskjellige intervallene har et navn, og de navnene er det greit å kjenne til, blant annet når man skal fordype seg i melodiføring, akkorder o.l. Her er en oversikt over intervallene med C som grunntone:

For intervaller som er større enn dette bruker vi for eksempel betegnelse oktav pluss sekst.

Prim, kvart, kvint, og oktav er rene intervaller. Det vil si at det ikke finnes små eller store varianter av de intervallene. I tillegg til små og store varianter finnes det forstørrete og forminskete varianter av alle intervallen En Eb og en G# er et eksempel på en forstørret ters.

På oversikten over har alle intervallene C som grunntone, men siden intervaller er avstander kan de regnes ut fra hvilken som helst grunntone, på samme måte som avstand i meter kan måles fra hvilket som helst geografisk punkt.

Tritonus er det eneste intervallet som ikke er rent, stort eller lite. Dette intervallet ble i sin tid kalt ”djevelens intervall” og var i visse sammenhenger forbudt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar