Sider


fredag 22. oktober 2010

Noter - del 5

I notene finnes det også mange andre symboler som er nyttige å kjenne til. Her er noen av de viktigeste:

Det partiet som befinner seg mellom disse to symbolene skal repeteres, derfor kaller man disse symbolene for repetisjonstegn. Finner man bare det siste symbolet skal man repetere fra begynnelsen. I forbindelse med repetisjonstegn finner man også det man kaller hus. Det ser slik ut:

Første gangen partiet spilles spiller man inn i første hus og fram til repetisjonstegnet. Når man repeterer partiet hopper man over første hus og går rett inn i andre hus etter repetisjonstegnet. Disse husene bruker man når man har et parti som skal repeteres, men det er to forskjellige avslutninger av partiet.

Så til det som har med frasering i musikken å gjøre. Når man finner en bue som går over notene, betyr det at disse tonene skal spilles sammenhengene, altså ikke noe opphold mellom tonene. Derfor kaller man den buen for en bindebue. Den kan se slik ut:

Når det står en bue mellom to toner betyr det at den første tonen skal være tung, og den andre lett. Man ”ramler ned” på den første tonen og ”spretter opp” på den andre. Denne buen kaller man en betoningsbue. Det kan se slik ut:

I tillegg har man også andre tegn som står like over eller under notene, tegn som forteller oss hvordan tonen skal spilles:

4 kommentarer: