Sider


lørdag 16. oktober 2010

Noter - del 1

Noter er musikkens skriftspråk. For å kunne forstå musikk og musikkteori er notekunnskap en stor fordel. Denne grunnleggende innføringen i noter vil for mange være i overkant elementær, men for andre vil den forhåpentligvis være nyttig.

Denne delen av innføringen vil handle om tonehøyde. Hver tone, uansett hvilket instrument, har et navn etter en bokstav. På et tangentbrett, altså et piano, orgel, keyboard e.l. vil det se slik ut:

Et notesystem for en enkeltstemme består av 5 linjer. I begynnelsen av dette notesystemet vil det vanligvis stå et tegn som ser slik ut:

Dette symbolet er hva vi kaller en G-nøkkel. Den viser oss at på den fjerde linjen ovenfra befinner tonen G seg. De lysere tonene ligger i rekkefølge over denne linjen, mellom linjene, på linjen, mellom linjene, på linjen osv. På samme måte ligger de tonene som er mørkere enn G under G-linjen. Tonene noteres i form av prikker eller sirkler, avhengig av tonens varighet, på denne måten:

Tonene som ligger lavere enn det som passer i dette systemet noteres gjerne i et eget system. Da vil det vanligvis stå en annen nøkkel i begynnelsen i notesystemet, nemlig i F-nøkkel:

Den viser at på den andre linjen ovenfra befinner tonen F seg, ikke den samme tonen med samme navn som befinner seg i systemet med G-nøkkel, men syv trinn under. Du har sikkert allerede lagt merke til at etter C – D – E – F – G – A – H begynner rekken med tonenavn på nytt igjen. På et tangentbrett er det veldig greit, fordi alle tangentene med samme tonenavn ser helt like ut.

Når vi setter disse to notesystemene sammen, og plasser tonene utover i form av noter, vil det da se slik ut:

I neste innlegg vil jeg ta for meg noteverdier, det som går på tonens varighet, og som gjør at vi kan notere rytmer.


55 kommentarer:

  1. Genialt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvarSlett
  2. genialt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!##############################????????????????????????????????

    SvarSlett
  3. lag noter på bitch hør her

    SvarSlett
  4. Genialtttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvarSlett
  5. håååååjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaa

    SvarSlett
  6. Jeg liker poteter

    SvarSlett
  7. Liker dere poteter?

    SvarSlett
  8. W låby skole brær

    SvarSlett
    Svar
    1. MOHAMMED..................................DA WACK

      Slett
  9. Svar
    1. ENTEN SÅ ER DET MOHAMMED ELLER LORIK

      Slett
  10. TB låby er deilig as

    SvarSlett
  11. stop the cap l town trash

    SvarSlett
  12. TB LÅBY ER IKKE DEILIG STOPP OG SPIS ROMPEBALLER

    SvarSlett
  13. EN TO SPEN PÅ MIN SKO TRE FIRE SPENN Å LITT MEEEER FEM SEKS NIKIIE SKO LALALALALALA LA LLA

    SvarSlett
  14. LÅBY SKOLE SHIPPS:
    MORTEN PLUSS EN GREVLING 🤩

    SvarSlett
  15. B er best ingen protest!

    SvarSlett
    Svar
    1. bro B klassen suger drit no cap altså den er så drit gutta i kalssen deres går med fuckings kniv i lomma og de vaper 100% eller mange av dem

      Slett
  16. Jeg smuglet 32kilo kokain i ræva mi

    SvarSlett
  17. tissetassen min ja tissetassen min er mye større enn din

    SvarSlett
  18. PAPI SAYANG AKU SAYANG BI KAMO CHICHU SAYANG PAPI SAYANG BI JABOR ABOR HAM

    SvarSlett
    Svar
    1. AKU SAYANG AKOMI SAYANG PAPI SAYANG BI JABOR ABOR HAM

      Slett