Sider


fredag 12. november 2010

Kvintsirkelen

Kvintsirkelen er et hjelpemiddel vi bruker for å få oversikt over samtlige dur- og molltonearter og deres faste fortegn, og akkordenes harmoniske slektskap. C-dur står øverst, en toneart som ikke inneholder noen kryss eller b-er. For hvert trinn med klokken man går går vi én kvint opp, derav navnet kvintsirkel. Og for hver kvint man går opp blir det ett nytt kryss som fast fortegn. Når man går motsatt vei blir det én kvint ned for hvert trinn, og da blir det en ny b pr trinn som fast fortegn. Kvintsirkelen i sin helhet ser slik ut:

Rett under hvert navn på grunntonen i tonearten finner vi parallelltonearten, altså den tonearten med motsatt tonekjønn som har samme faste fortegn. På den måten gir kvintsirkelen oss en fullstendig oversikt over hvilke faste fortegn vi har i samtlige dur- og molltonearter.

Kvintsirkelen gir oss og en oversikt over akkordenes harmoniske slektskap. Tar man utgangspunkt i C-dur er dominanten G-dur, altså akkorden til høyre, og subdominanten F-dur, akkorden til venstre. Og det er de tre hovedtreklangene. Rett under hver av de tre akkorden finner vi hovedtreklangenes parallellakkorder, altså bitreklangene.

Denne oversikten kan vi finne uansett hvilken toneart man trenger, det er bare å snu kvintsirkelen. Jo nærmere akkordene er tonika i kvintsirkelen, jo mer vanlige er de å bruke innen den aktuelle tonearten. Men for variasjonens skyld kan akkorder som ligger et stykke unna tonika også være fine å bruke.

2 kommentarer: